donderdag 8 mei 2014

Downsizen…


Dus ons downsize avontuur was begonnen. Op de eerste dag dat we hadden besloten dat we deze weg in wilden slaan trokken we de eerste kast leeg. Wij waren, en zijn nog steeds, van mening dat je niet alles in één keer weg moet doen. Grootse dingen worden immers bereikt door kleine stapjes te nemen. Dingen die we langer dan een half jaar niet hadden aangeraakt gingen op één van de twee stapels. De ene stapel was om weg te geven aan de plaatselijke kringloop, de andere stapel ging op marktplaats. Verkoop wat je kunt en geef de rest weg, schreef Tammy in haar boek “You can buy hapiness (and it is cheap)”.Het verkopen via marktplaats kostte heel veel tijd, maar levert ook zeker een behoorlijk zakcentje op.  Het hielp ons om een doel te hebben voor het geld dat we zouden verdienen. We willen erg graag naar IJsland en dat is dan ook waar we voor sparen.

Ons uiteindelijke doel is een tiny house, maar voor ons is dit echt nog verre toekomst. Je hoeft ook niet in een tiny house te wonen om simpeler te kunnen leven. Op het moment wonen we al niet groot en voorlopig zijn we ook niet van plan om te verhuizen, maar we willen wel graag minder spullen in dit huis.  Minder spullen betekent niet alleen spullen weggeven of verkopen, het betekent ook minder kopen.

Als eerste ging ik gewoon niet meer naar de stad. Ik kwam erachter dat als je de winkels niet ziet je er ook geen moeite mee hebt dat je niets mag kopen. Ook ging ik naar de gemeente voor een NEE-NEE sticker. Zonder reclameblaadjes geen verleidingen meer, dacht ik en het werkt! Bijkomstig voordeel is dat onze berg oud papier fors is geslonken. Als laatste hebben we een regel in het leven geroepen: Koop je iets materialistisch dan moet je 5 euro straf geld in de spaar pot doen. Je mag geld wel uitgeven aan belevenissen (koffie drinken is voor ons één van die dingen#koffieverslaving), maar niet aan spullen. Deze misschien wat kinderlijk ogende maatregelen werken echt. Minder verleidingen, haalt de drang tot kopen weg en als we nu iets moeten kopen, denken we er heel goed en heel lang over na.

Dit weekend hebben we in ons downsize avontuur een mijlpaal bereikt. We hebben zoveel spullen minder dat er twee (!) kasten uit konden. Om de wel hele lege woonkamer toch nog enigszins aan te kleden hebben we een klein bijzet tafeltje gekocht (en 5 euro strafgeld in de pot gedaan). Het moet wel gezellig blijven natuurlijk en het voordeel van een tafel boven een kast is dat je hem niet vol kunt proppen met troep. En dat je je koffie erop kunt zetten, dat is voor ons ook belangrijk ;).
Grote hoeveelheden spullen voor de verkoop ;)

Een wijze les, die we goed in onze oren knopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten