maandag 28 juli 2014

zelf verfrissend drinken maken

Omdat we de laatste tijd zoveel frisdranken kopen en dat natuurlijk niet zo ontzettend gezond (en goedkoop) is, vond ik dat het tijd was om eens iets zelf te maken. 
Ik heb dit weekend groene ijsthee en kruidenwater gemaakt.  Het kruidenwater vond ik zelf niet zo geweldig, maar Marcel en de visite vonden het wel een succes. Ik ben als het volgt te werk gegaan:

Voor het kruidenwater
1 liter met 6 flinke takken munt in een pan op het vuur zetten.
Niet laten koken. Vuur uitzetten en af laten koelen. In een kan gieten (inclusief de munt) en een nachtje in de koelkast laten trekken. Een half uurtje voor opdienen heb ik er wat partjes citroen aan toegevoegd. 
Omdat mijn eigen muntplantje op was heb ik een munt plantje moeten kopen bij de supermarkt.
Een munt plantje kost 1,50 euro en je kunt er ongeveer 3 tot 4 keer mee doen.Voor de ijsthee.
1,5 liter water in een kan en de inhoud van twee zakjes groene thee toevoegen. Ik heb gekozen voor Dilmah thee en ik heb er ook voor gekozen om de zakjes er niet zo in te hangen, maar de inhoud er los in te strooien. Zo kan de thee echt goed trekken. Ik heb het 12 uur laten trekken en daarna twee keer gezeefd in een theezeefje. Bij opdienen kun je er een schijfje citroen aan toevoegen.
Dilmah thee kostte 2,25 euro en je kunt daar 15 kannen van 1,5 liter van maken. Je moet wel wennen aan de smaak van ijsthee en kruidenwater want het proeft natuurlijk heel anders dan de drankjes uit een pak. De belangrijkste reden is dat de suiker mist. Nu zijn er heel veel recepten voor zelfgemaakte ijsthee waar je wel suiker aan toevoegd, maar wij vonden dit (zo zonder suiker) een zeer verfrissend drankje. 
Nu maak ik iedere avond een kan ijsthee voor de volgende dag!

Dit weekend heb ik ook nog zelf boterkoek gebakken (ook zonder suiker) maar daarover een andere keer meer, want deze poging was, door mijn niet zo'n geweldige oven-timing, een beetje te droog geworden.
Wel salade gemaakt met mij eigen gekweekte tomaatjes, erg lekker. Kruidenboter met peterselie en basillicum van mijn balkonnetje was ook een groot succes. Niet meer dan roomboter met de kruiden klein gesneden  en een beetje gedroogde italiaanse kruiden er door heen gemengd.

Nu op zoek naar nog meer lekker ijsthee ideetjes voor de komende tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten