donderdag 9 april 2015

wasmiddel maken.

De laatste tijd krijg ik van heel veel mensen de vraag, hoe ik dat dan doe zelf mijn wasmiddel maken? Gevolgd door: "Dat is vast heel veel werk." Nou dat valt dus reuze mee, eigenlijk is het maar 10 minuten werk en dan heb je 5 liter wasmiddel!


Waarom maak ik mijn eigen wasmiddel?
Eigenlijk is de belangrijkste reden het geld. Ik koop een blok savon de marseille voor gemiddeld 6 euro voor 300 gram. Per liter wasmiddel heb je 16 gram nodig. Dat betekend dat mijn wasmiddel 0,32 cent per liter kost! (okay natuurlijk moet ik het nog verwarmen maar dat is maar eenmalig en maar 10 min.)
Wasmiddel uit de supermarkt (een merk) kost ongeveer 3,50 per liter. Merkloos, 1,95 per liter.
Tot nu toe heb ik ongeveer 1,5 blok marseille zeep gebruikt voor een jaar!!  Wat me dus ongeveer 12 euro kostte! Terwijl ik vroeger ongeveer 60 euro per jaar aan wasmiddel uitgaf.
Daarnaast weet ik wat er in mijn wasmiddel zit. Het is natuurlijk en er zitten dus geen chemische stoffen in. Ik heb een hondje die allergisch is voor gewoon geparfumeerd wasmiddel, maar als ik zijn dekentjes hiermee was, heeft hij geen jeuk!

Wast het wasmiddel net zo schoon als gewoon wasmiddel?
Toen ik een jaar geleden op internet aan het surfen was kwam ik artikelen tegen over zelfgemaakte schoonmaak middelen. Ik dacht nog, daar wordt je was vast niet schoon van. Maar ik besloot het te proberen. En het wordt er super schoon van! Ik heb nooit witte was, maar mocht je dat wel hebben kun je aan het wasmiddel per liter 20 gram soda toevoegen. Even goed laten oplossen! Soda zorgt voor een stralende witte was.

Hoe ruikt je was?
Heerlijk schoon! :) Wil je een extra geurtje dan kun je er een paar druppels etherische oliën aan toevoegen. Dat heb ik ook geprobeerd maar ik vind zonder eigenlijk net zo lekker.

Hoeveel moet ik gebruiken?
Ik gebruik één vol dopje per wasbeurt.

Het recept! 
Ik maak altijd maar 2,5 liter per keer, omdat ik niet zulke grote pannen heb. Dan deel je onderstaand recept dus gewoon door 2.
Voor 5 liter wasmiddel heb je nodig:
-5 liter water
-80 gram savon de marseille (o.a. te koop bij dille en kamille de groene variant, die gemaakt is van olijfolie of online, zoals hier, dit is de witte variant gemaakt van natuurlijke olie)
optioneel:
-een paar druppels etherische oliën (te koop bij natuurwinkels, zoals bv de tuinen)
-100 gram soda (let op: alleen voor de witte was!. Te koop bij de supermarkt)
-een emmer met een deksel


Hoe maak je het?
Rasp 80 gram savon de marseille van een blok.
Verwarm 5 liter water in een pan totdat deze bijna kookt.
Voeg de savon de marseille toe, roer goed door zodat het oplost.
Voeg eventueel de soda toe, laat goed oplossen en roer weer door.
Laat even afkoelen en giet dan in een emmer.
Voeg eventueel wat druppels etherische oliën toe.
Doe de deksel op de emmer en laat 24 uur staan.
Het wasmiddel is nu heel dik geworden, neem een pollepel en roer goed door tot het weer vloeibaar is. Met behulp van een trechter giet je het in een lege wasmiddel fles of gewoon in een frisdrank fles (wel even omspoelen natuurlijk ;) ).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten