donderdag 26 maart 2015

Even niet meer op de goede weg...

We waren zo goed op weg met ons downsize, bespaar en gezond eten avontuur. Ik zat lekker in mijn vel, voelde me na jaren eindelijk in balans en mijn gezondheid was enorm vooruit gegaan. Geweldig denk je en dus moet alles ook vol te houden zijn. Ja in theorie. Tot het moment dat het allemaal behoorlijk tegen zit. Op die momenten wil ik mezelf gewoon onderdompelen in bergen chocolade (van de non vegan variant), wil ik tassen vol nieuwe boeken shoppen en ben ik al helemaal niet sterk genoeg om door mijn kasten te gaan en afstand te doen van die grote slobbertrui met gaten. Ik wil dan gewoon even niet vegan zijn, niet gezond eten, niet besparen en niet downsizen.

Drie weken geleden is onze kat overleden. Ze was één van mijn eerste opvang katten en ze had ernstige hartproblemen. Daardoor mocht ze bij ons blijven. We wisten dat ze niet oud zou worden, maar dat maakt het niet minder verdrietig.
Nog geen week later werd onze hond ziek, niet zomaar een griepje, maar meerdere-keren-opname-bij-de-dierenarts-ziek. Nu verzorg ik heel wat dieren vanuit mijn vrijwilligerswerk voor het dierenasiel, maar je eigen lieve kleine hondje is toch wel een heel ander verhaal. Als hij niet opgenomen was en thuis in zijn mandje sliep, was ik heel de nacht wakker. Ieder piepje, zuchtje of trillinkje nam ik waar. Ik verdiepte me (vaak midden in de nacht) in allerlei ziektebeelden. Iedere dag zat ik bij de dierenarts omdat zijn ziektebeeld zo wisselend was. Ze leerden me zelfs infuus te geven zodat ik niet twee keer per dag met een doodzieke hond naar de dierenarts hoefde. We zijn twee weken verder. De diagnose was alvleesklier ontsteking, helaas zijn er allerlei nieuwe klachten bij gekomen, waarvan we nog steeds niet weten waar ze vandaan komen. Hij is nu wel stabiel, maar we zijn er nog niet.  Zoals je begrijpt ben ik nu twee weken later aan het einde van mijn energie.
Er was wel een plus puntje want door het besparen hadden we nu in ieder geval genoeg geld om alle (hoge) dierenartsrekeningen te betalen.
Het brak mijn hart om hem zo ziek te zien.
Zelf onderhuids infuus geven

En dus ging ik ongezond eten (en heel veel cola drinken, echt slechter kan het niet, maar het is echt zooo lekker en ik was zooo moe en cola helpt, ja echt waar... ;) ) , ik kocht boeken en tijdschriften en schoof het uitruimen van kasten gewoon heel ver voor me uit. Op het moment voel ik me gewoon verre van in balans.

Vandaag ben ik om mezelf af te leiden wat paas inkopen gaan doen. Goed dat klinkt alsof ik een shopping fest ging houden, maar het was juist mijn eerste kleine stapje weer in de goede richting, want ik wil met weinig middelen een gezonde en compleet vegan ontbijt op tafel zetten.
Tot nu toe heb ik : Een zakje pure chocolade eitjes, vegan afbak noten en vruchten broodjes van de Jumbo (voor maar 75 cent!) en vegan croissant deeg (van Tante Fanny van de Jumbo voor 1,89). Deze ingrediënten wil ik aanvullen met wat ik op dat moment in huis heb. Ik vertik het om mee te doen aan de hype om je vol te proppen met pasen.
Voor de versiering heb ik: servetjes (van 70 cent) en een doosje met kuikentjes (2 euro). Best netjes vond ik zelf. Op internet vond ik dit schattige printbare paasmandje, die ik bij de borden op tafel ga zetten.


Pasen staat voor een nieuw begin, laten we hopen dat dat ook voor ons geldt en ik snel weer een positief vervolg kan bloggen.

zondag 8 maart 2015

Vegan en gezondheid.

Sinds een korte tijd zijn we helemaal over op Vegan eten. Jarenlang zijn we beiden al vegetariër. Ongeveer 3 maanden geleden zagen we de documentaire "Fat, Sick and Nearly Dead." waarbij onze ogen geopend werden dat we meer groenten en fruit moesten gaan eten. Ik kocht een juicer (nee inderdaad niet echt simplify, maar in dit geval is het voor een goed doel.) en begon. Binnen een maand was ik 3,5 kilo afgevallen, zat lekkerder in mijn vel en had gewoon veel meer energie.

We gingen meer en meer documentaires kijken over het onderwerp gezond eten en zo kwamen we bij "Forks over Knives" hierin gaat het over het gezondheids aspect van natuurlijk eten en dat dierlijke eiwitten totaal niet goed voor je zijn. De feiten waren zo duidelijk, daar konden we niet om heen. We besloten vanaf dat moment helemaal Vegan te worden. Geen ei en melk meer voor ons! Na ongeveer 2 weken waren helemaal over en om eerlijk te zeggen moest mijn lichaam wel nog wennen aan al het plantaardige eten, wat natuurlijk ook niet zo gek is. Een plant verteerd nu eenmaal langzamer. Ik at ineens ook veel meer, maar wel veel gezonder en puurder. Eigenlijk komt er nu niets meer kant en klaar uit een pakje. Daardoor krijg je natuurlijk ook veel meer voedingsstoffen binnen. Gelukkig was mijn lichaam na korte tijd helemaal gewend aan onze plantaardige levensstijl.

Het gekke is dat mensen denken dat je niet gezond kan leven als vegan. "Geen ei en melk en vlees???? Maar wát eet je dan? " was een vraag die we heel veel te horen kregen. Wij eten inmiddels veel gevarieerder en gezonder dan in de tijd dat we nog wel vlees en andere dierlijke ingrediënten aten. We lezen nu echt de verpakkingen in de supermarkt, waardoor we ons ook nog eens heel bewust zijn van alle slechte verzadigde vetten en geraffineerde suikers in producten. Daardoor kiezen we nu gewoon heel bewust en komt er zoals ik al zei nog maar weinig uit een pakje. Koekjes? Die bak ik zelf, deels omdat in de meeste koekjes uit de supermarkt zuivel of ei zit en deels omdat koekjes uit de supermarkt gewoon niet zo gezond zijn. Ik vind het fijn dat ik weet wat er in mijn eten zit.

Vorige week had ik zin in iets lekkers voor de lunch. Toen ik nog vlees at kocht ik dan gewoon rosbief en toen ik vegetariër was eiersalade, maar nu? Als vegan zul je iets creatiever moeten zijn.
Ik ging naar de supermarkt, kocht kastanjechampignons die ik vervolgens bakte met ui en knoflook. Hoop kruiden erover en op een vegan broodje. Heerlijk, creatief (voor mijn doen dan) en gezond. Dát eet je dus als vegan een stuk gevarieerder en gezonder dan de gemiddelde vleeseter én ook nog met een schoon geweten.

Lentekriebels....

Bijna lente!!! Na mijn mini moestuin opbrengst van vorig jaar (ik kweekte in potten, waardoor niet alles lukte en een deel werd opgegeten door onze grote rode kater) besloten we het dit jaar goed voor te bereiden.
Via de makkelijke moestuin (van Jelle Medema) kochten we zo een handige makkelijke moestuin bak voor op ons balkon. Waarom heb je die niet gewoon bij het dichtsbijzijnde tuincentrum gekocht zul je vragen? Eigenlijk waren daar een paar redenen voor.
1. Ik had er al heel veel over gelezen en werd enthousiast van de simpele en vrolijke uitleg van Jelle.
2. Je kon de makkelijke moestuin bak in verschillende maten bestellen. Wel zo makkelijk voor ons enorm kleine en smalle balkonnetje.  Daarbij kon je ook nog eens een rek, wielen en aarde bestellen, alles in één dus én zonder sjouwen, daar houden we van.
3.Verantwoord hout dat ook nog eens minimaal 7 jaar meegaat. (En dat is heel wat beter dan alle vierkante meter bakken uit de tuincentra!)

Daar is ie dan onze makkelijke moestuin op ons iniemienie balkon

De moestuin bak was zo in huis en we hebben hem makkelijk in elkaar kunnen zetten. (Binnen nog wel, want op het balkon was natuurlijk geen plaats).

De bak in elkaar zetten in huis!

Daarna ben ik me gaan verdiepen in de zaaikalender van Jelle, daardoor kun je eigenlijk heel makkelijk een plan maken voor het komende jaar. Na wat surfen op internet kwam ik super handige 'garden-printables' tegen, waarmee ik een mooi plan kon maken. Nu kon ik gericht zaden kopen ipv lukraak van alles in mijn winkelmandje te gooien (echt ik heb een enorme bak met onpraktische zaden die er op het plaatje zo mooi uit zagen).
De planning!

Vandaag zijn dan de eerste zaden de grond in gegaan. Het was zo een mooie dag! En als laatste stap hebben we zelf anti-grote-rode-kater-gaas over de bak aangebracht om de jonge zaailingen te beschermen tegen zijn scherpe tandjes. Nu is het dus afwachten...

Gaas over de bak om de zaailingen tegen het rode monster te beschermen.